Това е най-честата причина за коремни болки при тийнейджърите

Синдром на дразнимото черво мъчи 14% от гимназистите
4 яну 2018 22:50, Eкип на Puls.bg
7
Това е най-честата причина за коремни болки при тийнейджърите
Източник: Reuters

Синдромът на дразномото черво засяга както възрастни, така и деца. Обикновено оплакванията започват в училищна възраст, като се счита, че около 14% от гимназистите и около 6% от учениците в прогимназия проявяват симптомите.

Състоянието се характеризира с хронична коремна болка или дискомфорт и нарушена чревна функция без да е налице възпалителна, анатомична, метаболитна или неопластична причина за оплакванията.

Какви са причините? 

Много проучвания са правени за причината за възникване на синдрома на дразнимото черво, като до момента точна такава все още не е установена. Все по-голямо значение за отключване на заболяването се отдава на чревната нервна система. Счита се, че именно разстройство във функционирането й е причина за възникване на оплакванията. Така например стресова ситуация в семейството или в училище може да бъде отключващ момент.
 
Друга причина за синдрома на дразнимото черво е неправилният хранителен режим. Високото съдържание на мазнини в храната, както и консумирането на газирани напитки, съдържащи голямо количество захари се считат за рисков фактор.
 
Според други учени причината може да се търси още в кърмаческа и ранна детска възраст. Неправилното хранене и захранване тогава може да се отрази на функционирането на храносмилателната система в бъдеще. Алергията към белтъка на кравето мляко, както и лактозната непоносимост увеличават риска от развитие на синдром на дразнимото черво. Фамилната обремененост също е рисков фактор.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този на снимката, не е тийнейджър, а млад татко.
3
0
 
9
 
! Отговори
ДразнОмото преди 6 години
Синдромът на дразномото черво засяга и "Днес".
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При мен е от дете обикновенно се получава при настинка или ако прекаля със студената вода след запой.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе ... Или препиване, или бременост ...